2013 09 05
Maždaug kas dešimtas pasaulio vaikas yra nutukęs. Ką daryti, kad tai netaptų ir Jūsų vaiko problema?
Vaikų sveikata, pasiruošimas mokslo metams
2 min. skaitymo
Pirmajame vaikų sveikatos ciklo straipsnyje kalbėjome apie profilaktinio vaikų sveikatos tikrinimo būtinybę ir infekcines ligas. Šiandienos tema – taisyklinga mityba ir nutukimo sukeltos problemos.
Visame pasaulyje antsvorio turi maždaug dešimtadalis vaikų iki 18 metų. Daugiausia nutukimo atvejų yra Maltoje (25,4 proc.) ir Jungtinėse Amerikos Valstijose (18 proc.). Lietuvoje šis rodiklis yra vienas mažiausių ir siekia 5,1 procento, tačiau pastaraisiais metais pastebimas nutukusių vaikų skaičiaus didėjimas. Apie šias problemas kalbamės su 30-ies metų mediko darbo patirtį sukaupusiu Medicinos diagnostikos ir gydymo centro vaikų gydytoju gastroenterologu, Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos pirmininku doc. Vaidotu Urbonu.
– Ypač pradėjus lankyti mokyklą pasikeičia vaikų maitinimosi įpročiai: jie neprivalgo arba persivalgo, dažnesnis tampa nevisavertis maistas. Kokių priemonių tėvai galėtų imtis, kad kuo labiau subalansuotų vaiko mitybą?
– Kaip žinoma, vaikams svarbiausia yra tėvų pavyzdys, o ne pamokymai. Tarkim, jei vaikui sakoma, kad, užuot žiūrėjus televizorių ar žaidus kompiuteriu, reikia skaityti knygas, tačiau patys tėvai knygą atsiverčia kartą per pusmetį, nieko gero iš to nebus. Panašiai ir su maistu: jei vaikas nuo kūdikystės mato tėvus, valgančius visavertį maistą ir pats tokį valgo, didelė tikimybė, kad tai taps įpročiu ir jam pradėjus lankyti mokyklą, kai tėvų priežiūra neišvengiamai sumažėja. Tad pagrindinė sąlyga – kad ir tėvai nevalgytų maisto „šiukšlių“.
– Kokie maisto produktai labiausiai kenkia vaikams?
– Vaikai per daug valgo ir geria lengvai įsisavinamų angliavandenių (cukrus, fruktozė, miltiniai patiekalai). Taip pat reikėtų vengti bulvių traškučių, sausų pusryčių, gazuotų gėrimų, majonezo, pomidorų padažo, keptų ir aštrių patiekalų. Tiems, kurie jau turi antsvorio ar yra linkę tukti, nerekomenduojama gerti daug sulčių, valgyti medaus, džiovintų ar keptų vaisių.
Deja, nutukimo atvejų tarp vaikų pastebima vis daugiau. Tokiais atvejais padidėja metabolinio sindromo pavojus, psichologinis paauglio diskomfortas (patiriama patyčių ir kt.). Gaila, bet statistika rodo, kad kas antras nutukęs vaikas su antsvorio problema grumiasi visą gyvenimą, todėl labai svarbu nutukimą pastebėti ir imti gydyti kuo anksčiau.
– Kokios yra dažniausios vaikų ligos, susijusios su nevisaverte ar netaisyklinga mityba?
– Dažniausia netinkamos mitybos vaikystėje problema yra būtent nutukimas. Vaikams taip pat gresia nervinė anoreksija ar bulimija. Nereti atvejai, kai netinkami maisto produktai sukelia virškinimo organų ligas (gastroezofaginio refliukso ligą, skrandžio uždegimą ar netgi opaligę, vidurių užkietėjimą). Netinkamas vaiko maitinimasis gali sukelti geležies stokos mažakraujystę, protinio ar fizinio vystymosi sulėtėjimą, o suaugus gali prisidėti prie aterosklerozės, antrojo tipo cukrinio diabeto, netgi onkologinių ligų išsivystymo.
Beje, dabar pastebima tendencija, kad vaikai jau serga ligomis, kuriomis prieš 10–20 metų sirgo tik suaugusieji: arterine hipertenzija, antrojo tipo cukriniu diabetu, kepenų suriebėjimu, turi padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje.
Docentas med. dr. Vaidotas Urbonas mediko specialybę įgijo Vilniaus universitete, turi 30-ies metų mediko darbo patirtį, yra paskelbęs per 140 mokslinių publikacijų tarptautiniuose ir Lietuvos moksliniuose žurnaluose.
Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos pirmininkas, Europos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos narys ir atstovas Baltijos šalims V. Urbonas yra vadovėlio „Vaikų ligos" bei „Šeimos gydytojo vadovas" bendraautoris.
Už nuopelnus gastroenterologijos srityje jam skirta ne viena premija Lietuvoje ir užsienyje. Gydytojas apdovanotas Sausio 13-osios atminimo medaliu.